خروسک
نوشته شده توسط : علیرضا نفیسی

                                                                              خروسک

تنفس صدادار، سرفه مداوم، گرفتگي و خس خس سينه از مشخصه هاي بيماري خروسك است . خروسك كه كروپ (croup) نيز ناميده مي شود، معمولاً از يك عفونت ويروسي ناشي شده و باعث التهاب و تنگ شدن مجراي هواي اصلي منتهي به ريه ها مي گردد.

خروسك در اغلب موارد، كودكان سه ماهه تا پنج‌ ساله را معمولا در طول زمستان و اوايل بهار گرفتار مي‌كند. كودكاني كه در زير سه سالگي خروسك مي‌گيرند، شديدترين علائم را نشان ميِ‌دهند.

با اينكه خروسک يک بيماري خفيف است، گاهي موجب ناراحتي هاي شديد تنفسي مي شود كه نيازمند درمان فوري و اورژانسي مي گردد.

علايم بيماري خروسك چيست؟

سرفه ها به صورت حمله اي مي باشد. دوره هاي حمله خروسك بيشتر در اوايل صبح رخ مي دهد و چند ساعت طول مي كشد.

براي كودك مبتلا به خروسك چه كار بايد كرد؟

هواي اتاق كودك را مرطوب كنيد(با گذاشتن ظرف آب روي بخاري، شوفاژ و... و يا انداختن حوله خيس روي شوفاژ يا نزديك بخاري).

در حمله هاي شديد براي تخفيف علايم، كودك را به حمام ببريد و شيرهاي آب داغ را باز كنيد تا هوا به سرعت مرطوب شود و تنفس او راحت تر مي شود (نياز به استحمام كودك نيست، فقط در محيط مرطوب و گرم قرار گيرد كافي است).

آيا مراجعه به پزشك براي كودكان مبتلا به خروسك ضروري است؟

پزشك مي تواند با معاينه كودك، شدت بيماري را بررسي و اطمينان حاصل كند كه تشخيص صحيح بوده و كودك مبتلا به خروسك است و بيماري مشابه ديگري نظير التهاب دريچه ناي و ... وجود ندارد.

در موارد خفيف خروسك، اقدام هاي خانگي توسط پزشك توصيه مي شود. (شربت استامينوفن و دادن مايعات گرم و مرطوب كردن هواي اتاق كودك) ولي در موارد شديد و حاد، معمولاً كودك در بيمارستان بستري مي شود تا براي تسهيل تنفس، اكسيژن يا داروهاي استنشاقي به او داده شود. اگر در چنين مواردي، مجاري هوا شديداً مسدود باشد ممكن است از طريق گذاشتن لوله داخل بيني و فرستادن آن به ناي راه تنفس باز شود، منتهي جاي نگراني نيست و ظرف چند روز خروسك حاد نيز بهبود مي يابد.

 

بنابراين توصيه مي شود چنانچه كودك دچار حمله خروسك (شديد) شد، فوراً با پزشك تماس بگيريد و اگر علائم شدت يافت و بدتر شد، آمبولانس خبر كنيد يا به نزديك ترين مركز فوريت هاي پزشكي مراجعه کنيد.

پزشك ممكن است داروهاي ضدالتهاب كورتوني يا استروئيدي تجويز كند كه به كاهش تورم حنجره كمك مي‌كند و باعث مي‌شود كودك راحت‌تر نفس بكشد.

لازم به ذكر اين است كه بيشتر كودكان مجدداً به خروسك مبتلا نمي شوند، اما كودكان مبتلا به آسم ممكن است در معرض حمله هاي مجدد بيماري (خروسك) قرار داشته باشند. براي اين كودكان ممكن است درمان با داروهاي پيشگيري كننده از آسم توصيه شود و يا پزشك تجويز كند كه با مشاهده نخستين علايم حمله خروسك، از داروهاي استنشاقي "كورتيكو استروئيدي" استفاده شود.

در هر صورت براي همه بيماران مبتلا به خروسك، چه آسمي و چه غير آسمي، توصيه مي شود، اتاق كودك مرطوب نگه داشته شود تا تنفس براي او راحت تر باشد و براي اين كار بهترين روش اين است كه حوله مرطوبي را روي صندلي در كنار شوفاژ يا بخاري قرار دهيد و يا از دستگاه بُخور استفاده كنيد (بهتر است بِخور آب جوش خالي باشد و از داروهايي مثل اكاليپتوس و... كمتر مصرف شود).

آيا لارنژيت همان خروسك است كه در بزرگسالان مشاهده مي شود؟

در موارد ويروسي كه بيشتر ديده مي شود نياز به مصرف آنتي بيوتيك نيست و مصرف آنتي هيستامين و مرطوب كردن هواي تنفسي كافي است.

به علاوه در افراد مبتلا به لارنژيت، توصيه مي شود به حنجره خود استراحت داده و چند روزي تا رفع علايم بيماري (گرفتگي صدا و...) كمتر صحبت كنند.

در موارد آلرژيك نيز با مصرف آنتي هيستامين و استراحت و مرطوب كردن هواي تنفسي بيمار بهبود مي يابد، منتهي در صورت اضافه شدن عفونت، با تجويز پزشك چنانچه نياز به مصرف آنتي بيوتيك باشد، بايد طبق نظر پزشك معالج عمل نمايند.

در موارد شديد كه مشكل تنفسي ايجاد مي شود، شايد نياز به تجويز هيدروكورتيزون باشد كه توصيه مي شود در صورت بروز چنين شرايطي، بلافاصله به پزشك يا مراكز درماني مراجعه شود.

بنابراين لارنژيت يا سندروم كروپ يا خروسك در عين حال كه يك بيماري ساده و خفيف است، در صورتي كه مشكل تنفسي ايجاد كند نياز به اقدام سريع داشته و مراقبت صحيح از بيمار حياتي است.

خروسک مزمن و بازگشت اسيده معده به مري

پژوهشگران مي‌گويند کودکاني که دچار عود مداوم خروسک مي‌شوند، ممکن است دچار بازگشت اسيد معده به مري يا بيماري ريفلاکس باشند. آنها معتقدند در بيماري ريفلاکس معده به مري، اسيد معده باعث تورم و التهاب حنجره مي‌شود، و به اين ترتيب باعث باريک شدن راه هوايي مي‌گردد.

بيماري ريفلاکس معده به مري (GERD) هنگامي رخ مي‌دهد که عضله انتهاي مري به  طور کامل دهانه آن را نمي‌بندد، در نتيجه محتويات معده به داخل مري نشت مي‌کنند.علائم اين بيماري شامل سوزش سر دل و  ترش کردن است

                                                                                       

          دكتر مؤمن زاده- متخصص كودكان و استاد دانشگاه شهيد بهشتي





:: بازدید از این مطلب : 525
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 4 خرداد 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست